Spotkanie pt. „Życie bez glutenu”

Dnia 14 listopada 2015, w Szkole Podstawowej nr 40 w Gdyni odbyło się spotkanie pt. ”Życie bez glutenu”, którego organizatorami była Fundacja Kolebka, wraz z Pomorskim Oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W trakcie prezentacji, którą prowadziła Bernadeta Rzymkowska, wolontariuszka Fundacji Kolebka, Trener Personalny, specjalista ds. żywienia. Poruszone zostały różnorodne kwestie, poczynając od definicji i źródeł glutenu, omówienia produktów, w których możemy spotkać gluten. Ważnym aspektem jest tutaj umiejętność „wyłapania” różnych nazw pod którymi kryje się gluten na opakowaniach produktów.

Ponieważ problem też dotyczy w ogromnej mierze dzieci, prelekcja dotyczyła także wczesnego rozpoznawania tego schorzenia wśród najmłodszych, biorąc pod uwagę ich zachowanie. Dzieci z nietolerancją glutenu często są wybuchowe, nadpobudliwe, agresywne czy drażliwe. Częstym objawem nietolerancji glutenu jest też depresja. Peptydy pochodzące z glutenu mają też swój udział w schizofrenii, epilepsji czy chorobach naczyń krwionośnych. Gluten może być też przyczyną padaczki. Od 1980 r. pojawiają się badania na temat ścisłej zależności padaczki, migren czy zaburzeń krążenia mózgowego z celiakią. Gluten jest białkiem, ale nie ma dla nas żadnej wartości odżywczej, ponieważ nasze ciała nie wykorzystują jego aminokwasów.

Pani Bernadeta omówiła także smaczne i zdrowe propozycje przykładowych menu dla osób z nietolerancją glutenu. W trakcie spotkania serwowany był poczęstunek – oczywiście bezglutenowy, a dla najmłodszych przygotowano kącik rysunkowy, by rodzice mogli w skupieniu wysłuchać prezentacji.

Wszystkie osoby mające sugestie, pytania, bądź będące zainteresowane udziałem w kolejnym spotkaniu, zapraszamy do kontaktu z biurem Fundacji Kolebka: biuro@fundacja-kolebka.pl

Marlena Nieżorawska
Prezes Zarządu Fundacji